Wat is E10 brandstof?

E10 is een mengsel van 90 procent benzine en 10 procent (bio-) ethanol. Normale Euro 95 (of SuperPlus 98) mag tot maximaal 5% ethanol bevatten. Als er hogere percentages worden toegepast (E15 of bv. E85 met 85% ethanol) zijn er aanpassingen aan de benzinemotor nodig.
Ethanol is agressiever dan benzine voor zowel metalen als kunststoffen en kan daardoor motoronderdelen aantasten.

Waarom E10 brandstof?

Bijmenging met bio-ethanol betekent dat de energiebronnen voor benzine minder snel uitgeput raken. Met bio-ethanol kan verder de CO2-uitstoot van het wegverkeer worden verlaagd.

VakgarageVoskuilen_Toppa-4 (Gemiddeld)

Kan ik E10 brandstof tanken ?

E10 geeft voor de meeste (90%) gewone benzine auto’s geen problemen. De autofabrikanten hebben gegevens beschikbaar gesteld over welke auto’s wel en welke niet geschikt zijn. (link: is mijn auto geschikt voor E10). Bij niet geschikte auto’s gaat het om kunststoffen en metalen die aangetast kunnen worden. Deze aantasting verloopt echter langzaam. Uit een duurtest bij de ANWB met een voor E10 ongeschikte auto waren er na 7.000 km nog geen sporen van aantasting te vinden. Echte problemen ontstonden na nog eens na 20.000 km met de brandstofpomp.

Moet ik mijn auto voor E10 brandstof laten aanpassen?

Als je auto niet geschikt is voor E10 kun je bestaande euro 95 of 98 (Super plus) blijven tanken. Aanpassing van je auto is dan niet nodig.

Wat als er alleen E10 brandstof verkrijgbaar is en mijn tank is bijna leeg?

Een voor E10 geschikte auto kan probleemloos tanken. Als je auto niet geschikt is voor E10 adviseert de ANWB een kleine hoeveelheid E10 te tanken, genoeg om het volgende tankstation te halen. De vermenging met euro 95 of Super plus zal de aanwezige ethanol verdunnen.

(bron: www.anwb.nl)